Søk på Trolltur:

Overnatting i gapahuk

Overnatting i marka er alltid spennende. For å gjøre det enda mer spennende ville vi lage vår egen gapahuk. Da kunne barna få bruke kniv, øks og sag. Det er alltid moro. Andre fordeler er at de voksne slipper å bære telt i sekken. En gapahuk er som regel mer luftig enn et telt. Ikke blir det så klamt heller.

Det var akkurat blitt oktober. Insektene og den drepende varmen hadde gitt seg, og ennå var ikke det sure høstværet kommet ordentlig i gang. Minstemann var bare tre år så vi kunne ikke gå så langt unna sivilisasjonen. 2 kilometer inn i skogen, og et godt stykke unna nærmeste sti, fant vi en god plass å sette opp en gapahuk.

Vi fant noen døde trær som vi bandt sammen. En medbrakt presenning ble lagt over og bundet fast i trestokkene. Vips så hadde vi tak over hodet og noe vi kunne kalle en enkel gapahuk. Siden det var vindstille bygde vi den med en stor åpning i den ene enden. Det viktigste var at taket var skrått slik at det tidvise duskregnet rant av duken. Mørket lukket seg rundt oss. Aktivitene med spikking stoppet med mørket. Vi tente bål og grillet pølser. En spennende utfordring var å få fyr på bålet selv om det regnet. Når vi var gode og mette så vi flammene brenne ut, mens vi pratet om ting vi var opptatt av. Praten fikk gå uten avbrudd. Ingen telefoner som ringte og ingen som måtte rekke noe. Nærheten til hverandre blir fullstendig, her og nå.

En god ting med gapahuken var at vi kunne henge våte klær i stokkene under presenningen. Vi brukte de også som klesknagger når vi kledde av oss og la oss ned i soveposene. Da var klærne lett å finne dagen etter, og fortsatt tørre. Bruker du genserne som hodepute er de også noe varmere å kle på seg når det er kjølig ute.

Om noen var mørkeredde? Det var det ingen som sa noe om. Jeg tror det føles trygt for de minste når man ligger såpass tett sammen med de andre. Minstemann gikk så langt han klarte uten å bli alt for sliten, og han lekte hele dagen i skogen. Når kvelden kom sovnet han raskt ved siden av far.

Neste morgen så vi elgelort rett bortenfor bålplassen. Hadde den gått rett forbi oss mens vi sov?

For mer informasjon om hvordan lage ulike typer gapahuk kan du klikke her.