logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Det kan være forvirrende at stjernebilder har flere navn. Grekerne var flinke til å skrive ned sin stjernemytologi, og dermed ble den lett tilgjengelig. De hentet inspirasjon fra andre folkeslag som babylonerne og fant opp sin egen mytologi.

Noen av stjernebildene stammer fra oldtiden. I middelalderen var det araberne og perserne som tok vare på kunnskapen om stjernene. Romerne ga de greske gudene romerske navn. Zevs ble for eksempel døpt om til Jupiter av romerne. Grekerne fortalte sagn om hvordan gudene plasserte heltemodige mennesker og dyr på stjernehimmelen. Sagnene kan dermed forklare hvorfor stjernene er på himmelen og hvorfor de ser ut som de gjør.

ursamajorKarlsvogna er et kjent stjernebilde. I dagligtale kan begrepene gå litt om hverandre. Karlsvogna er en del av et større bilde som heter Storebjørn eller Ursa Major. Litt rart er det at mange ulike folkeslag har kalt det samme stjernebildet for vogn. I nordiske områder kan Karl komme fra "kar", altså mann, som igjen kan vise til den største mannen av dem alle: Tor (den norrønske guden), altså Tors vogn.

Bruk stjernene til å finne himmelretningen.

Polarstjernen også kalt Nordstjernen (Stella Polaris eller bare Polaris) befinner seg alltid i nord. Klarer du å finne Polaris har du altså himmelretningene. Den letteste måten å finne Polaris er nok å finne Karlsvogna. De to stjernene i firkanten som er lengst unna "håndtaket", peker mot Polarstjernen. Som du ser av bildet er Polarstjernen den siste stjernen i halen på Lillebjørn (Ursa Minor). Den andre måten å finne Polaris på er dermed å finne Lillebjørn. Bildet viser også at Polarstjernen egentlig består av flere stjerner som står så tett sammen at de ser ut som en.

Vikingene

Det antas at vikingene brukte Polaris når de navigerte på sine sjøreiser. Var Polaris på høyre side, reiste de vestover, men var stjernen på venstre side så reiste de østover. Karlsvogna kalte vikingene Karlavagn (mannsvogna), mens Lillebjørn kalte de Kvennavagn (kvinnevogna).

Sagnet om Store- og Lillebjørn

Her bruker jeg de greske navnene og setter de romerske navnene i parentes. Historien starter med Zevs (Jupiter) som er gudenes konge og hersker i Olympen. Han er gud for himmel og torden. Selv om Zevs var gift hadde han mange forhold til menneskekvinner og guddommelige kvinner. Hans kone Hera (Juno) ble veldig sint og sjalu når hun oppdaget hans sidesprang. Zevs forelsket seg en gang i en gjeterjente som het Callisto. De fikk en sønn sammen ved navn Arkas. Hera ble sint og forvandlet Callisto til en bjørn. Arkas vokste opp til en ung, kjekk og sterk mann som likte å jakte. En dag han var i skogen for å jakte fikk han øye på en bjørn. Han løp mot bjørnen for å drepe den med spydet sitt, uten å vite at det var hans mor. Zevs oppdager at en forferdelig tragedie er i ferd med å skje. Han forvandler Arkas til en bjørn og redder Callisto fra å bli drept. Zevs tar bjørnene i halen og kaster dem opp på stjernehimmelen. Bjørner er tunge dyr og når Zevs trakk dem i halen, strakk halene seg. Derfor ser vi at stjernebildene Store- og Lillebjørn har lengre haler enn hva som er vanlig for bjørner. Storebjørns hale er Karlsvognas håndtak.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd