logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Telting i den mørkeste tiden på året innebærer mange timer i stummende mørke. Det gjelder å kunne aktivisere seg litt, for man har mange timer til rådighet. Det er for eksempel god tid til å fortelle hverandre skumle historier.

Mørketidens skumle vesener.

Ser vi tilbake på norrøne myter var mange av historiene verre enn dagens blodige skrekkfilmer. I alle fall om man hadde god fantasi. I den mørkeste tiden på året kommer mange skumle vesener fram, i følge folketroen. La oss ta en titt på to av dem.

Den onde Lussi

Lussi er en ond, demonaktig kvinne. Hennes ansikt var hvitt og forvridd. Hun var en vette og mor til de underjordiske. Hun straffet de som ikke ble ferdig med høytidsforberedelsene i tide, det vil si innen 13. desember. Tenk hvor skummelt det var hvis et slikt ansikt plutselig sto og tittet inn gjennom vinduet for å sjekke om alt var i orden. Hun fungerte nok som en motivasjonsfaktor for ikke å ligge på latsiden. Det var farlig å være ute denne natta, for Lussi kunne ta med seg folk. Hun ble senere erstattet av Lucia gjennom kristen tro. Noen hevder at 13. desember markerte overgangen fra lys til mørke. For vikingene var denne mørke tiden trolig en fruktbarhetsfeiring. Skikker skulle føre til bedre avlinger neste år. Det gjaldt å ofre dyr og dermed holde onde makter unna. Man tror for eksempel det var vanlig å slakte en geitebukk. Stormenn kunne gi hverandre gaver for å bygge allianser, men det var ennå ikke vanlig å gi barn gaver i juletiden.

aasgaardsreia

Åsgårdsreia.

Det farlige følget, Oskorei, var en samling gjenferd som vendte tilbake til sine gamle bosteder i den mørke juletiden. De kom ridende på svarte, frosne hester midtvinters og kunne bortføre folk, rasere hus, forsyne seg av julemat og juleøl. Derfor satte man fram mat og drikke og lot sengene stå tomme til de døde. Så ville gjenferdene bli fornøyd og la menneskene være i fred. Selv la folk seg på gulvet. Det gjaldt å holde seg innendørs og bare være ute når det var helt nødvendig. Mytene varierer fra land til land, og har endret seg over tid. Det vil derfor være variasjoner rundt disse fortellingene. I dag lages det eventyr og filmer som henter inspirasjon fra myter og folketro. Minner ikke Nazgulene i Ringenes herre på Åsgårdsreia? Så spørs det om teltturen kanskje blir for skummel med slike historier.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!