logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Audhumbla og Yme

Slik ble verden skapt

I alle fall i følge norrøn mytologi. I begynnelsen fantes bare is og flammer. Kan vi se for oss isbreer og lava, kanskje? Niflheim het stedet med frost og tåke. Muspellsheim het stedet med flammer. Mellom dem var det et uendelig gap, Ginnungagap, det norrøne kaos.

Jotner

I dette tomrommet mellom lys og mørke, oppsto urjotnen Yme, mellom energien mellom kulde og varme. Jotner kalles også troll, riser og rimtusser og er oftest menneskenes fiender og trusler. Kaoskrefter som må bekjempes.

Æser

Der isen smeltet oppsto et annet vesen: Audhumbla (den melkerike kua) - en diger ku med spener fulle av melk. Slik hadde Yme tilgang på mat. Kua slikket på salte stener og etterhvert slikket hun fram en mann fra stenene. Mannen var Bure (som betyr sønn) og fra han stammer gudene eller æsene som de heter. Bures sønn heter Bor.

Jotnene formerer seg

Så skjer noe enda merkeligere mens Yme sover. Fra Ymes venstre armhule «fødes» et mannlig og kvinnelig vesen. Ymes ben parer seg og føder en sønn med seks hoder. 

Odin

Slik oppsto det to slekter eller ætter. En som kua slikket fram fra stenene, og en som kom fra Ymes kropp. Bor av ku-ætten giftet seg med Bestla av Yme-ætten. De fikk en sønn som ble ulik sine foreldre: Odin, en gud med større bevissthet enn sine forfedre. Odin får to brødre Vilje og Ve.

Krig mellom jotner og æser

Odin og brødrene hans gjør opprør og dreper Yme. Hvorfor? Kanskje det ble for mange jotner? Av Ymes kropp lager de verden som et lokk over Ginnungagap. Av Ymes ben lager de fjell, kjøttet ble til jord, blodet til vann, elver og sjøer. Hodeskallen ble himmelhvelving, og øyenbrynene til tunge skyer. Gnister fra Muspellsheim blir til stjerner på himmelen. Alle jotnene drukner i Ymes blod, unntatt et jotunpar som gjemmer seg i tåkeheimen. Det overlever altså to som senere skal true verden.

 

Små mark kryper fram fra Ymes lik. Det er opprinnelsen til dvergene. Æsene gir dem menneskekropp og forstand. De bor i jord og stein. Æsene velger fire av dem til å støtte himmelhvelvingen og vokte verdens fire hjørner. Dvergene heter: Østre, Vestre, Nordre og Søndre.

 

Gudene skaper sol og måne for å skape orden på tiden, tid for arbeid og tid for hvile. Med solen ble marken grønn.

 

Verden er grunnlagt på drap, konflikt og vold. Jotnene har behov for hevn, noe som preger hele den norrøne mytologien. Skapelsesmyten finner vi i Voluspå og Snorre-Edda.

Kvinnene ankommer

Gudene, alle maskuline makter, samles på Idavollen, nyter freden og den nye verden, hvor de spiller brettspill og har gull i mengder. Men så ankommer uventet noen jotunkvinner til Åsgård, en dramatisk hendelse som bringer gudene ut av den harmoniske tilstanden. Det må være etterkommere av jotunparet som overlevde krigen mellom jotner og æser. Gudene vil opprettholde sitt samfunn basert på maskulin energi og orden, og avviser kvinnene.

Gudene ble urolige av kvinnebesøket og beslutter at nye vesen skal skapes som en motvekt mot trusselen fra jotunverdenen. De skaper dverger og mennesker.

askogembla

Menneskene skapes

Odin og brødrene finner to stokker med menneskelignende form. Det kan ha vært dvergene som laget stokkene. Dvergene er alle menn og kan ikke formere seg. Men de er gode håndverkere. Odin blåste liv i trestokkene som ble til mann og kvinne. Mannen får navnet Ask, antakelig fordi stokken var laget av et asketre. Kvinnen får navnet Embla som kan ha sammenheng med at trestokken var av treslaget alm.

Og slik ble verden til, bebodd av mennesker, jotner og æser. 

 

 

Kilder:

Anders Bæksted-Nordiske guder og helter

Gro Steinsland-Norrøn religion

Tor Åge Bringsværd-Hvem er hvem i vår gamle gudelære?

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd