logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Heilo hunn

Heilo (Pluvialis apricaria)

Kjennetegn
Heilo er en vadefugl tilhørende lofamilien. 26-29 cm lang, vingespenn 67-76 cm, vekt på 160-280 gram. Rett, mørkt og relativt kort nebb. Oversiden er spettet i fargene, grå, brun og gul.

Undersiden av vingene er lyse. I hekkedrakten får den et svart felt fra nebbet nedover brystet til beina. Hunnens mørke felt er litt lysere. Rundt det mørke feltet går en hvit stripe. Nokså lange bein.

Leveområde
Heiloen hekker særlig på fjellet i Sør-Norge, i Rogaland, og fra Møre og nordover. Finnes også på Jæren og i Østfold. Den hekker i bjørke- og vierbeltet i fjellet og i lyng langs kysten. Heiloen kommer mot slutten av mai måned, og trekker til Storbritannia ned til Middelhavet fra juli til oktober.,

Reirplassen
Heiloen har samme partner hele livet og hannen forsvarer territoriet. Reiret bygges på bakken av lav og strå. Den legger som oftest fire egg i mai som kan variere i farge, for eksempel grønn, kremfarget eller rødbrun med flekker. Eggene ruges i 28-31 dager. Ungene forlater reiret umiddelbart og før de er flyvedyktige. Etter 25-33 dager er ungene flygedyktige.

Når jeg tok disse bildene latet hunnen som hun hadde skadet en ving. En fin måte å trekke rovdyr til seg og vekk fra ungene. Hun bøyde seg senere ned i lyngen og snek seg så lavt hun kunne tilbake.

Føde
Den spiser biller og mark som den finner på bakken, men tar også bær og frø.

heilohann

heilohunn1

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd