logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Fjellrypa som ikke ville fly sin vei

Det var på Valdresflya vi gikk på ei rype mellom alle de store, runde steinene som ligger spredt utover landskapet. I oktober var fjærene ennå ikke helt hvite. Kamuflasjedrakten var riktig god sett i forhold til fargene i landskapet.


rype1Da vi uforvarende kom for nærme, gikk den litt lenger unna før den stoppet. Der satt den til vi kom nærmere. Da flyttet den seg igjen til avstanden igjen var komfortabel. For moro skyld fulgte vi etter den, og rypa flyttet seg unna før den stoppet igjen og gikk nesten i ett med landskapet. Dette gjentok seg gang etter gang til vi mistet interessen. Det kunne virke som den stolte på kamuflasjen sin.


Rypa yngler mai-juli og legger gjerne 4-10 egg. Redet bygges på bakken i grus eller i vegetasjonen.

Rypa er 34-36 cm lang og hvor stjerten er 8 cm. Vingespennet er på 54-60 cm. Hannen veier 400-600 gram, mens hunnen veier 350-450 gram. Hannen har en rød kam over øyet. Det er en oppsvulmet hudfold og ikke fjær. Om vinteren er begge kjønn helt hvite, bortsett fra svarte felt på stjerten. Mot våren blir fjærdrakten stadig mer grå og hunnen får mer gulskjær i drakten

Fjellrypa lever i fjellområder over hele Norge. Den holder seg hovedsakelig til en partner, men det hender at hannen har flere hunner. Det er hunnen som tar seg av ungene. 

Rypa lever av insekter, bær og blader. På vinteren spiser den særlig krekling og bjørk.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!