logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. Den letteste måten å gjenkjenne bokfinken på er dens to hvite vingebånd. De synes på lang avstand i kontrast til de mørke vingene. Lærer du deg bokfinkens sang vil du også kunne kjenne den igjen på lang avstand.

bokfinkungeHannen er lettest gjenkjennbar fordi fargene er avslørende. Rødbrunt ansikt og bryst, med blågrå farge på isse og nakke som går ut til sidene. Øverst på ryggen er den brun, mens olivengrønn lenger ned på ryggen. Mørk stjert med hvite sider.

Hunnen har de samme tegningene, men svakere og fargen er lys brun til brun. Hunnen har de samme vingebåndene.

Kroppslengde 14,5 cm med vingespenn på 24,5-28,5 cm. Vekt 20-29 gram.

Leveområde. I Norge er det omkring 1-1,5 millioner par bokfinker og antallet er stabilt.

Bokfinken hekker i skog helt opp til Troms. Mindre tallrik i de tre nordligste fylkene. I fjellet erstattes den av bjørkefink. Den hekker i løv- og barskog, hager og parker.

Bokfinken trekker sørover til Vest-Europa i september-oktober, men noen overvintrer, især hannen. Derav navnet coelebs som betyr ungkar. Da overvintrer de helst langs kysten. I mars-april vender de tilbake til hekkeområdet.

bokfinkHekking. Bokfinken er territoriell og markerer sitt område med sang under hekketiden. Hannene kommer gjerne tilbake til sitt territorium året etter. Når hannen er utenfor sitt territorium synger den sjelden. I så fall blir det gjerne konflikt med annen hann.

Reiret bygges oftest i trær, men kan også bygges i busker, bergvegger, på bygninger og på bakken. Reiret bygges av mye mose, strå, hår og fjær. Utenpå kamufleres reiret med lav og barkbiter som festes med spindelvev. Reiret bygges av hunnen på omtrent en uke. Det er også hunnen som tar størstedelen av matingen av ungene. I Sør-Norge legges eggene i slutten av april-juni, mens i Nord-Norge i begynnelsen av juni. Bokfinken legger 4-5 egg. Hunnen ruger i 10-16 dager og ungene er flygedyktige etter 11-18 dager.

I hekkesesongen består maten av insekter, mens ellers i året frø.

bokfinkhunn

Our website is protected by DMC Firewall!