logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

En uke i Femunden med en familie på fire. Vi gledet oss veldig til denne uken. Vi hadde med en Ally sammenleggbar kano og en oppblåsbar Dragonfly kajakk. Man kan også leie kano i Femunden.

Vi fant et sted å parkere bilen ved vannkanten og startet monteringen av kanoen. Ved monteringen falt det av en mutter som forsvant i gresset. Krise. Hadde vi kjørt så langt til ingen nytte? Nå var det ikke mulig å få montert sammen kanoen. Det er bare to deler i kanoen som har mutter, for- og akterstavet. Vi gikk inn på Femundtunet, et overnattingssted med leiligheter og hytter, for å spørre om de visste hvor det var kanoutleie i nærheten. Vi forklarte samtidig hva som var skjedd med vår egen kano. Da tilbød resepsjonen oss å bli med til verkstedet på tunet. Kanskje hadde de mutteren vi manglet. Joda, det hadde de. De skrudde den på for oss og vi kunne fortsette monteringen av kanoen vår. Maken til service har vi ikke opplevd noe sted.

femundstrandMed Ally kanoene følger det et reparasjons-kit, men det er bare i tilfelle duken skulle få hull. Kanskje er det lurt å ha med ekstra muttere også. Når kanoen var montert var det bare å laste sekker, soveposer og telt. For bedre å kunne fordele vekt og plass, hadde vi soveposene løse i kanoen. Utstyr vi brukte ofte lå også løst i kanoen. For eksempel regntøy og drikkeflasker. Fra sørendens sandstrender la vi ut på det blanke vannet. Vi valgte å følge vestsiden av vannet på denne turen. Gjennom litteratur og kontakt med lokalbefolkning ble vi advart mot å krysse sjøen på tvers. Vi forsto hvorfor den dagen bølgene hadde hvite skumtopper.

Vi byttet på å padle alle sammen, stor og liten. Det var ingen vits i å telle kilometere per dag. Det fine med kano er at mindre barn kan bli med på lange turer uten å bli slitne. Langs bredden så vi reinsdyr flere ganger på turen. Barna så også en hvit albino. Vi fant etterhvert ut at det var nok å padle i omtrent fire timer per dag for oss. Vi trivdes best når vi ikke dro videre hver eneste dag, men ble et par dager på hvert sted. Det ga mer ro når man slapp å pakke sammen telt og soveposer for hver dag. Barna likte å få tid til å leke eller holde på med andre aktiviteter når vi slo leir.

Av og til var vannet stille, andre ganger var det vanskeligere å manøvrere på grunn av mye vind. Ally-kanoen og Dragonfly-kajakken har det til felles at de er mindre retningsstabile enn plastvariantene. Dermed påvirkes de lett av vind. Været skiftet raskt, selv om det var mitt på sommeren.

femundkanoPå denne årstiden var det godt med mygg og knott. Når vi lå i teltet, "trommet" det på teltduken. Vi trodde først det var regn, Padling i en Dragonflymen det viste seg at det ikke regnet. Det var insekter som landet på teltduken. Utsatte steder hvor insektene kom lettest til var der klærne ikke dekket kroppen, som hoderegionen, håndleddene og anklene. Vi satte veldig pris på caps og myggnetting rundt hodet. Vi brukte også myggolje. Litt vind gjorde ellers underverker. Barna aksepterte overraskende lett insektplagen.

På en slik tur blir det så som så med hygienen. En gang i blant føltes det likevel godt å kunne ta seg et bad i Femunden. Da følte vi oss rene igjen. Men vannet var fryktelig kaldt, kanskje 12 grader. Selv om vi ikke badet hver dag, fikk vi alle fall pusset tenner like ofte som hjemme.

Vi brukte et stormkjøkken til å tilberede varm mat og varm drikke. Det fungerte veldig greit. Suppeposer, gryteretter, spagetti, risengrynsgrøt og ris fungerte som middagsretter. Kornblanding og havregryn ble blandet med vann og tørrmelk til frokost, lunsj og kanskje kvelds. Vann var det god tilgang til fra Femunden. En vannrensetablett for sikkerhets skyld i termosen så hadde vi en liter friskt og kaldt vann. Siden vannet var såpass kaldt var det ikke nødvendig med klortabletter. Dermed var smaken på vannet godt. Man kan som regel drikke rett fra vannet, men det ville vært kjedelig om noen ble dårlige. Som ekstra kos til maten hadde vi saft og kakao en gang i blant.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd