logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Guristraumen er en strøm som oppstår når tidevannet går opp og ned mellom flo og fjære. Stien går på Lamøy ved tettstedet Næs på Vega som har rorbuer, overnatting, kajakkutleie og museum.

Start: Næs, Vega kommune. Parkering ved rorbuene.

Severdigheter: Guristraumen, gammel gård, gammel steinveg

6arvandrerflattfisk

Turløypa kan nok bli noe lang for barn under 5 år. Men løypa er flat og lettgått.

Vi måtte først åpne en sauegrind for å komme inn på stien. Hvilken sti? Her var mange stier som gikk i sørgående retning. Stier laget av sauene som holdt til der. Men en av stiene var merket med rød maling på stein. Vi fulgte den. Vi møtte raskt noen sauer som viste seg å være noe skeptiske til oss. Om litt kom vi til en steinvei som bandt to øyer sammen. Det må ha vært litt av et slit for den som en gang laget den. Vi gikk over den og kom snart til restene av en gammel gård. En halv vegg sto fortsatt oppreist og et par tuntrær med Blåmunker omkring. Her lå også en gammel, rusten sykkel utenfor veggen som en gang sto oppreist. Vi satt oss på trappa og funderte litt på hvordan bonden en gang levde her.

gurifangstVi fortsatte videre og etter litt så vi en ørn sveve over oss. Enda et stykke og vi var framme ved Guristraumen, en tidevannstrøm som presser seg gjennom en trang vik. Her står det en informasjonstavle som forteller om to sagn om Guri som druknet i strømmen. De historiene får du lese når du en gang kommer dit. Det er vel ikke noe spennende hvis jeg avslører det her?

Etter at de medbrakte eplene var spist, prøvde vi noen kast med fiskestanga. Det varte ikke lenge før det nappet i stanga. Vi dro opp både torsk og makrell. De minste fiskene slapp vi ut igjen. Dermed var det ingen som lurte på hva det ble til middag denne dagen. Da vi sløyde fisken var det gøy å sprette opp magesekken på fiskene for å se hva de hadde spist. Hvilken torsk hadde spist flest krabber? Før vi begynte på tilbakeveien ble det lekt butikk med skjell og kråkeboller vi fant på svabergene.

Så bestemte minstemann (5 år) seg for at han skulle bli førstemann tilbake, og dermed føk han av gårde. Vi tok han ikke igjen før vi var tilbake ved bilen igjen.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd