logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Turen går i Svartskogmarka som er en del av Sørmarka, sør for Oslo. Vi passerer kullgroper, jernaldersamfunn, steinalderboplasser, spritsmuglere med mer.

vandrer6ar6q5kmkupertutsikt

Koordinater:
Oslo Østmark 1:50 000
UTM 598511 6633189
GPS N 59 49.479 E 10 45.419

kruttmolleasen2Svartskogmarka Skogsområdet er på bare 20 kvadratkilometer, men egner seg fint til dagsturer. Svartskogmarka strekker seg nordover til Gjersjøelva, sørover til Nesset innerst i Bunnefjorden, vestover til Bunnefjorden og østover til Gjersjøen. Nærheten til fjorden gjør at varmekjære planter og trær trives godt her.  

Natur- og kultursti Denne turen starter ved P-plassen ved Bestemorstranda. Fra Ingierstrandveien er turen blåmerket med informasjonstavler med kart og historisk informasjon om stedene man passerer. Vi tar av mot Hvitebjørn gård og går forbi terrasser av stein som noen mener er rester etter et jernaldersamfunn.

Tavler informerer om steinalderboplasser og viser hvor høyt havnivået var på den tiden. Vi kommer til østsiden av Kruttmølleåsen og ved et stup kan vi se ned til Gjersjøelva. Her lå en kruttmølle som åsen har tatt navn etter. Stien går nedover til et sted der smuglere gjemte brennevin under forbudstiden.  

Så kommer vi ut av skogen og følger en grusvei opp til høyre som går til Hvitebjørn gård. Gårdsdriften går tilbake til 1500-tallet. I dag driver gården rideskole. Et fint sted å ta pause og la barna hilse på dyrene. Vi går rett fram gjennom gården og fortsetter på Hvitebjørnveien/oldtidsveien før vi tar av nordover på kulturstien. Vi går gjennom Delingsdalen naturreservat. Her vokser sjeldne planter, lav og mose og mange fuglearter hekker her. Etter hvert er vi på vestsiden av åsen igjen og her er det satt opp en rekke benker hvor man kan nyte utsikten over fjorden. Stien følger åsryggen nordover, men før vi er tilbake til utgangspunktet forlater vi stien 100 meter for å se en kullgrop. En gammel måte å framstille kull på.

Tilbake ved parkeringen til Bestemorstranda kan vi avslutte turen med et bad i fjorden. God tur!

Bildet under viser Hvitebjørn gård.

kruttmolleasen1

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd