logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Vi starter ved Fiskevollbukta like ved der Ljanselva renner ut i Bunnefjorden. På grusvei sykler vi rundt Ljanskollen til badestranda Hvervenbukta.

9ar19q5sykkelkupert

Koordinater:
Oslo Østmark 1:50 000
UTM 599603 6635047
GPS N59 50.464 E10 46.649

oldtidsvei svart1Der ser vi restene av det ærverdige Stubljan som tilhørte Ljansgodset. Lysthuset, gartnerboligen og Dølastua fra 1700-tallet står der fortsatt og minner oss om svunne tider. Hovedresidensen var på over 800 kvadratmeter, men brant ned i 1913.  Ljansgodsets rikdom hang sammen med tømmerhogst i skogområdene rundt. I Gjersjøelva som renner ut ved Hvervenbukta lå et sagbruk. Tømmeret ble foredlet til plank og skipet til blant annet England, Holland, Frankrike og Portugal.

Vi sykler videre langs Gjersjøelva. Det første vi ser er en gjenreist versjon av oppgangssaga. Drevet av vannkraft demonstreres hvordan de saget tømmer om til plank. Lenger opp i elva var det kornmølle, kruttmølle og i 1908 kom et elektrisk kraftverk. Ruinene står der fortsatt og det er satt opp informasjonstavler om den historiske virksomheten.

Så går grusveien til dels bratt opp mot Hvitebjørn gård. Her var gårdsdrift så langt tilbake som 1500-tallet. I dag drives det med islandshester. Etter å ha hilst på hestene sykler vi rett gjennom gårdsplassen og inn på oldtidsveien. Veien er i god stand til å begynne med. Etter hvert blir den smalere og mer gjørmete. Skiltingen opphører et stykke, men kanskje blir det bedre med tiden?

oldtidsvei svart2

Vi nærmer oss husmannsplassen Bjørnsrud som vi hører ikke ligger langt fra E-18. Bjørnsrud er en idyllisk plass, men herfra er det lett å ta feil sti videre da det er flere å velge mellom. Den enkleste stien går litt nedenfor Bjørnsrud. Vi tok en omvei over åsen og kun de med offroad ferdigheter klarer å sykle opp den veien. Her var nok av stein og røtter i 40 høydemeter. Desto mer gøy var det å sykle ned åsen.

Nede fra åsen er det ikke langt til plassen Torbjørnsrud. 1,5 kilometer senere går stien langs åkrene ved Vestre Oppegård. Så er det bare noen hundre meter til Bekkenstenveien, en gruset bilvei. Herfra går det forrykende fort i nedoverbakkene til Ingierstrandveien. Vær klar med bremsen dersom du ønsker å stikke innom Roald Amundsens hjem som nå er museum. Det er bare en avstikker på under en kilometer. Langs Ingierstrandveien kan man nyte sola og utsikten utover fjorden til man er tilbake ved Hvervenbukta eller Fiskevollbukta. Kanskje frister det med et forfriskende bad etter en lang sykkeltur?

 

oldtidsvei svart4

oldtidsvei svart3

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd