logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kløftene er et sjelden geologisk fenomen i Østmarka med sine store blokkdannelser og helt klart verdt et besøk.

 

6ar9kmkupertvandrer

Turen starter ved Østmarksetra ved Oppsal. Med barn på turen bør man være observant. Her er stup og dype sprekker på og ved blåmerket løype. Klatrere bruker kløftene flittig og bergveggen er full av bolter. 6-åringer flest vil nok streve med hele rundturen, men kan nøye seg med å gå til kløftene.

Koordinater:Oslo Østmark 1:50 000 UTM 32N 605452 6641049
GPS posisjon: N59 53.609 E10 53.081

sarasbraatenI september 1975 gikk Kong Olav fra Mariholtet til Hauktjern. Her ble det grillet elgstek og lammekoteletter. Kongen skrev navnet sitt på en steinblokk som senere ble hugget inn. Deretter gikk turen til Sarabråten hvor kongen som ung deltok i hopprenn i Sarabråtbakken. Her var kong Olavs slekt gjester for noen generasjoner siden. Kong Carl XV som da var kronprins, deltok i 1856 ved innvielsen av Thomas J. Heftyes nye landsted Sarasbraaten.

Forstedene som Ulsrud, Oppsal og Bøler var på denne tiden en del av marka. Med den nye jernbanen i 1854 kunne folk ta toget til Bryn og spasere inn til Lutvann og videre til Sarabråten for å ta en kopp kaffe. Eller de kom kjørende med hest på gamle Østensjøveien og Ulsrudveien. Heftye anla egen vei gjennom skogen. Ned mot Nøklevann er det bratt så her laget han en ekstra sving på veien, som en grisehale. Et morsomt stykke vei som nå går under navnet Korketrekkeren. Siste bakken opp mot platået på Sarabråten er bratt og var en påkjenning for hestevognene. Derav navnet Merrapina.

Følger du blå sti nordøst fra Sarabråten mot Hauktjern kommer du straks til Donsbautaen. Det er en speiderlilje hogget ut i stein til minne om Christian Dons som startet den første speidergruppen i 1911. Den står på en sokkel bestående av en stein fra hvert sitt område med aktive speidergrupper i 1961.

roverhulaLitt senere går stien langs vestbredden av Hauktjern og du er ved kløftene. Herfra kan man gjerne ta turen til Røverhula. Så finnes det altså en røverhule i Østmarka, også. Fortsett nordover mot Kroktjern. Like før du når tjernet ligger hula under et utspring i fjellet. Hjemveien kan man like gjerne ta gjennom Lutdalen så får man en fin rundtur, og dermed er man tilbake på grusveien som fører til Østmarksetra.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd