logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Torghatten ligger ved Brønnøysund, Sør-Helgeland i Nordland og er et av de mest spektakulære naturfenomenene i Norge. Et stort hull som går hele veien gjennom fjellet, dannet gjennom flere istider.

Torghatthullet

 

vandrer

4arutsikt1q5km

 

torghatten1Hullet er 35 meter høyt, 20 meter bredt og 160 meter langt. Turen er lettgått og kort. Det er 110 meter stigning på rundt 700 meter. Stien er tilrettelagt blant annet med steintrapper og grus, ellers natursti.

Inne i hullet er det bra ekko. På vår tur var det en ravn som hadde reir i fjellsiden. Ekkoet fra ravnens skik hørtes godt inne i hullet. Når vinden står rett på hullet som ved nordavind blir det god trekk der inne.

Vakrest er det å gå en stille sommerkveld. Når du går gjennom hullet og kommer ut på andre siden, bader skjærgården i kveldssola.

Sagnet om hvordan hullet i fjellet ble til:

Trollene Vågakallen og Sulitjelmakongen hadde hver sine sorger. Den første hadde sønnen Hestmannen som var ulydig, og den andre 8 viltre døtre. Sulitjelmakongen var streng og nektet døtrene å være ute. Da han sovnet en kveld, lurte de seg allikevel ut. De ville ned til kysten for å danse og bade i måneskinnet. Hestmannen så søstrene bade i sjøen ved Landegode. Han ble forelsket i Lekamøya og bestemte seg for å røve henne samme natt. I full rustning og med flagrede kappe om skuldrene jager han sørover i et vilt midnattsritt. De badende søstrene får øye på han og tar på flukt sørover alt de orker. Utmattet gir De syv søstre opp og kaster seg ned på øya Alsten mens den eldste flykter videre. I et veldig sprang hopper hun over Velfjord til Brønnøy akkurat som røveren nærmer seg polarsirkelen.

Nå blir det håpløst for Hestmannen. Han ser at han ikke kan nå henne igjen. Da bestemmer han seg for at i stedet for at hun skal slippe unna vil han se henne død. Omkring i fjellene sitter trollene og følger med i spenning på den ville jakten. Kongen Skarsfjellgubbeni Sømnafjellet ved Brønnøysund sitter også oppe og ser fram under hattebremmen på det som foregår mens dagen tar til å gi skyene et gyllent skjær.

Når Skarsfjellgubben ser at Hestmannen tar etter buen sin kaster han hatten i veien akkurat idet pilen er på vei mot Lekamøya. Pilen traff hatten og den falt ned på Torget rett sør for Brønnøysund med et stort hull igjennom. Derav navnet Torghatten. Pilen endret retning og falt ned i havet ved Vikna. Lekamøya tok et kjempehopp og landet på Leka. Der snublet hun og mistet møssmørdunken som hun bar med seg . Møssmøret rant ut over fjellene på nordvestsiden av Leka . Derav den gule fargen på fjellene. Lekamøya kom seg til sørspissen av Leka før solen steg og alle ble til stein, og kan ses den dag i dag.

torghatten

På kartet under kan du se ruta. GPSen fant ikke signaler inne i hullet og ruta viser feil når vi var inne i hullet.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd