logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

En av de fineste utsiktsplassene i Østmarka er på toppen av Tømmeråsen. Her kan du i teorien se helt til Norefjell. Det er den høyeste toppen i Ski kommune med sine 313 meter over havet.

Hele rundturen er på omlag 11 kilometer. Fra Krokhol golfbane ved Enebakkveien følger man grusveien et lite stykke til blåmerka sti. Her går det oppover hele veien til toppen. Underveis ligger Paddetjern med enkle benker og bålplass. Et idyllisk sted hvor det ofte er barnefamilier. Tidvis går stien i en bekk, så greit å ha fottøy som tåler vann. 

På toppen er det bare å kose seg. Flere enkle benker og bålplass viser at det er en populær tur å gå. Du ser de fleste steder Vest for Tømmeråsen som Oslo og Nesodden, og flere fjell i det fjerne som er vanskelig å bestemme. Men her er satt opp en “veiviser” som peker ut fjellene du ser i det fjerne. Vi kunne blitt sittende her og sett sola gå ned. Men vi hadde planlagt en litt lenger tur i dag. 

Vi går ned Tømmeråsen på østsiden og kommer ned til nordlige enden av Svartoren. Et smalt vann som ble demmet opp for å fløte tømmer, da dette var en viktig næring i Østmarka. Ved Svartoren kan man gå litt sørover hvis man vil oppleve flåta. Det er en flåte som krysser Svartoren hvor du selv trekker deg over. Veldig morsomt for barn. Ved nordenden av Svartoren går vi over en bro og straks er vi på Skjelbreia. Skjelbreia var en gammel husmannsplass. I dag holder Oslomarkas Trekkhundklubb til. Før 1860 var det et stoppested for plankekjørerne fra Rausjø som visstnok kunne få en dram her. Plankeveien gikk fra Rausjø og videre over Eriksvann mot Kristiania. 

Fra Skjelbreia tar vi en skogsvei/trillevei tilbake til Krokhol. Vi passerer etterhvert Tretjernkoia (også kalt 4H hytta eller svenskekoia) som idag brukes av speidere, før vi er tilbake på Krokhol. Svenske arbeidere på sagbruket på Krokhol bodde i en tidligere versjon av koia som ble revet på 1980-tallet.

 

Powered by Wikiloc
Paddetjern
Bro ved Svartoren
Bro over Svartoren
Trillevei ved Skjelbreia
Speiderhytte
DMC Firewall is a Joomla Security extension!