logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Hva med en tur hvor du kan gå på toppen av en åsrygg med utsyn til både øst og vest? En liten sjeldenhet i Østmarka hvor skogen oftest dekker det meste av utsikten. Hvis du i tillegg kan oppleve en bauta på toppen, må det vel være verdt en tur.


Turen starter og slutter ved Sandbakken parkering og hele rundturen er 6,5 kilometer. Fra Sandbakken til bautaen er det 2,6 kilometer og du er 271 meter over havet på det høyeste. Ikke veldig høyt, men når omgivelsene rundt Spinneren er lavere får du utsyn. Stien er ennå ikke merket, men under kan du se på kartet for å finne ut hvor den starter eller laste ned turen. 


Opp til Spinneren er det naturligvis litt stigning og det er bra for pusten. Så varierer terrenget litt, for du går opp på Sør-Spinneren og ned, opp til Mellom-Spinneren og ned, og til sist opp til Spinneren hvor bautaen står, før du igjen går ned.  


Bautaen har stått der lenge, minst siden 1860 berettes det av øyenvitner. Bautaer kunne brukes som minnesmerker og derfor er en teori at den er et minnesmerke over en kvinne som mistet livet under den store skogbrannen i 1889. Men folk hadde sett den stå der før skogbrannen. Og hvorfor skulle man plassere et minnesmerke så vanskelig tilgjengelig? En annen teori er at bautasteinen er en grensemarkering mellom to tidligere eiendommer. Den teorien styrkes av en annen stor stein på Sør-Spinneren. Således kunne grensen gå langs ryggen på Spinneren. Likevel er det uvanlig å reise en så stor stein, selv som grensemarkering. Det endelige svaret får vi kanskje aldri.


Ser du godt etter så er steinen murt sammen. Steinen veltet nemlig en gang rundt 1930 og knakk i to. Noen speidere bar den på plass og murte den sammen riktig så pent.


Ned fra ryggen på Spinneren rusler vi bort til sørenden av Langvann før vi snur og følger blåmerket sti fra Smørholet  tilbake til Sandbakken.

 

Powered by Wikiloc

Our website is protected by DMC Firewall!